cetresav logo
 
infim logo
  romania cetresav english cetresav

Metode si tehnici RES/RPE

Importanta!

     Spectroscopia RES continua sa joace un rol esential in domenii stiintifice de varf, cum ar fi: de la fenomenele fizice ce au loc in particule nanometrice la caracterizarea nanomaterialelor si nanostructurilor semiconductoare si dielectrice cu aplicatii in nanoelectronica si nanofotonica, inclusiv pentru calculatoare cuantice, in studiul materialelor pentru detectia si conversia radiatiilor, in obtinerea de noi catalizatori, in investigarea biomoleculelor si biomaterialelor, la crearea de noi medicamente, la intelegerea functionarii organismelor vii.

Ce este RES/RPE ?

     Spectroscopia de Rezonanta Electronica de Spin (RES), cunoscuta si sub denumirea de Rezonanta Electronica Paramagnetica (REP) reprezinta un ansamblu de metode si tehnici experimentale spectroscopice bazate pe observarea absorbtiei microundelor (f > 1 GHz) datorita tranzitiilor intre nivelele de energie in camp magnetic ale sistemelor de electroni cu spin diferit de zero din atomi/ioni si molecule libere, sau aflate in materia condensata, precum si ale celor asociate defectelor punctuale (atomice) din retelele cristaline ale materialelor solide. De la observarea fenomenului RES in anul 1944, descoperire asociata inventiei radarului, performantele spectrometrelor RES au cunoscut imbunatariri spectaculoase determinate de progresele in electronica frecventelor inalte, in utilizarea pe scara larga a circuitelor integrate si microprocesoarelor, a utilizarii, la frecvente de peste 100GHz, a circuitelor hibride, electronice si (quasi)optice, simultan cu utilizarea magnetilor supraconductori pentru obtinerea campurilor magnetice mai mari de 2T. Odata cu aparitia calculatoarelor PC perfomante, la preturi rezonabile, s-a trecut la controlul digital al spectrometrelor RES, la inregistarea si analiza on-line a datelor spectrale cu programe de calcul extrem de sofisticate si puternice. In paralel s-au dezvoltat noi tehnici experimentale de dubla si tripla rezonanta, precum si tehnici in pulsuri, care au permis marirea rezolutiei spectrale, posibilitatea observarii unor variatii extrem de mici (< 10-8 din energia cuantelor asociate tranzitiilor RES investigate) in interactiile si transferul de energie. S-a putut astfel mari domeniului de aplicatii, cum ar fi: nanoparticule si nanomateriale, fotocataliza, biochimia si biologia, procesarea cuantica a informatiei.

Cu ce ne ocupam ?

     Diverse experimente de spectroscopie RES in multifrecventa si multirezonanta in domeniul de temperaturi 3.8 K < T < 500 K, folosind spectrometrele Bruker recent instalate:

  • Investigatii prin spectroscopie RES in regim continuu in benzile de frecventa de microunde X (9 GHz) si Q (34 GHz).

  • Spectroscopie in multirezonanta in regim continuu de tip ENDOR, tripla rezonanta si EIE in banda de frecventa de microunde Q (34 GHz).

  • Investigatii prin spectroscopie RES in regim pulsat cu transformata Fourier (FT) precum: ESE, FID, ESEEM sau 2D-HYSCORE in banda de frecventa de microunde X (9 GHz).

  • Investigatii prin de spectroscopie ENDOR in regim pulsat, ELDOR, DEER si experimente inrudite precum Time Domain pulsed ENDOR, Nuclear Spin Echo, Transient Nutation, Nuclear Spin FID in banda de frecventa de microunde X (9 GHz).